I går bestemte vi oss for å dra vår del av lasset med tanke på korona. Fra og med i dag vil vi gi bort Hjernelæring gratis frem til sommeren 2021. For oss er det et logisk bidra med det vi kan best i en tid som skaper mer uro og bekymring enn vi er vant til. Vårt mål er økt robusthet hos barna, og det trengs jo enda mer nå.
Read moreHvorfor tenke ledelse hjemme og på skolen - fordi vi er sosiale
I tiden fremover skal vi skrive en god del om relasjonskompetanse og hvordan denne ledelseskompetansen er sentral i klasserommene, faktisk selve grunnlaget for trivsel og læring hos elevene. Ikke minst skal vi snakke om HVORDAN du kan gå frem for øke din egen relasjonskompetanse, og hvordan du kan hjelpe barna til det samme.
Read moreSanser og minner går hånd i hånd - hvordan bruke dette for læring
Når vi snakker om Skattkisten, er det naturlig å tenke at denne representerer langtidshukommelsen vår. Men hvordan fungerer egentlig Skattkisten? Hvordan kommer egentlig ting vi lærer oss til Skattkisten? Minner og følelser spiller en viktig rolle i hvordan langtidshukommelsen virker.
Read moreHva med barna som virkelig strever med konsentrasjon
Å streve med konsentrasjon og selvregulering i de første skoleårene er helt normalt fordi hjernen, og særlig vår evne til organisering, struktur, planlegging og problemsløsning (eksekutive funksjoner). Dette betyr at de yngste skolebarna trenger voksenstøtte for å samle seg
Read moreHvordan kan du ta hensyn til arbeidsminnet i timen
Arbeidsminnet er den delen av hukommelsen som har som hovedoppgave å bearbeide ny informasjon. For å lære barna noe nytt må dere samarbeide med arbeidsminnet hos barna.
Read moreØk konsentrasjonen: lukk munnen og åpne nesen
Alle elever er født med ulik evne til å konsentrere seg. Noen har god, noen har lav. Evnen til å konsentrere seg er noe elevene har med seg fra fødsel, akkurat som intelligens, farge på øynene og hvordan nesa krummes. Vi ikke endre evnen, men vi kan tilrettelegge. Blant annet med pust.
Read moreHva du kan si for å hjelpe barnet gjennom store følelser - Verdensdagen for psykisk helse 2020
Å hjelpe et barn gjennom store følelser gir dem mulighet til å kjenne på en av de viktigste pilarene i psykisk helse: å ha gode relasjoner. Du kan bruke språket ditt, både ord og kroppsspråk, for å hjelpe dem å regulere.
Read moreLæring om hjernen med Kims lek
Vi fikk et supergodt tips fra en av Hjernelærerne våre om å bruke Kims lek for å illustrere at hjernen ikke klarer så mange ting på en gang og hvordan vi kan lage assosiasjoner for huske mer.
Read moreInn det ene øret, og ut det andre
Sånn er det ofte når vi lærer noe nytt. Det glemmes. Vi kan ofte lese om hukommelse; hvordan styrke hukommelse, hvordan den svikter og når den fungerer best. Egentlig burde vi ikke snakke om hukommelse, men om glemsel. T
Read more