Hjernelæring

View Original

Hva betyr det å være barnas hjelpehjerne

Barnas hjerner er under modning og vekst. En sunn og balansert hjerne, som er selve grunnlaget i god psykisk helse, trenger en god grobunn. Den beste grobunnen for sunne balanserte hjerner er en trygg og balansert voksenhjerne, en hjelpehjerne.

En hjelpehjerne hjelper barnehjernen med å balansere følelser, tenke fornuftig og gir strategier til barnehjernen slik at de selv på sikt kan styre handlingene sine og håndtere utfordringer i møte med andre. Hjelpehjernen hjelper barnehjernen med å bygge god psykisk helse og legge til rette for læring, trivsel og mestring. Hjelpehjernen vet at barnas jobb er å teste følelser, forstå og lære og at de trenger den voksne trygge hjelpehjernen på sin vei. 

Vi voksne trenger gode verktøy for å kunne være barnas hjelpehjerner. Det kan vi i Hjernelæring gi deg. 

Trafikklyset er et av Hjernelæring sine sentrale verktøy i balansering av følelser. Trafikklyset bygger på forståelsen av hvordan hjernen er bygd opp, den tredelte hjernen og det vi tidligere har beskrevet som læringsvinduet (toleransevinduet).

Det intuitive for oss i en emosjonell situasjon er å forsøke å appellere til fornuften. Bruk av fornuft forutsetter at tenkehjernen er koblet på. Den er den sjelden hverken for oss voksne eller barn i en situasjon som bærer preg av sterke følelser, aller minst for barna. Når tenkehjernen er koblet ut, da er vi på rødt lys. Her er det utrygt og følelser er ute av kontroll. Her må vi balansere følelser ved å aktivere de nedre delene av hjernen som for eksempel pust. Når de største følelsene er roet ned er vi på gult lys. Fremdeles vil vi være aktivert, følelsene springer rundt, men løper ikke lengre løpsk. Tenkehjernen nærmer seg, men en lengre dialog vil vi fremdeles ikke nå inn med. 

Når følelsene er helt roet ned og vi kjenner oss trygge igjen er vi på grønt lys. Her er tenkehjernen koblet på, læring, forståelse og refleksjon kan finne sted. Læring skjer med andre ord før og etter situasjoner. Trafikklyset er et godt verktøy og en god støtte for å vurdere hvor barnet er og ikke minst i bruk sammen med barnet i en samtale 


Hjelp oss å hjelpe

Lik oss veldig gjerne på Facebook eller LinkedIn. Da får du enklere tak på tipsene vi legger ut og vi får hjelp til å spre det gode ord. To fluer i ett smekk!

See this social icon list in the original post

Eller du kan få tipsene i innboksen din om du melder deg på mailinglisten vår

See this form in the original post